Frågor & Svar

Vad har ni för öppettider?

Ordinarie öppettider vardagar mellan 07.30 – 17.00.

Vad har ni för telefontider?

Vardagar mellan 08.00 – 12.00.

Övrig tid svarar vi i mån av tid. Det går bra att lämna ett meddelande på vår telefonsvarare dygnet runt.

Vad har ni för priser?

  • Naprapati/Kiropraktik 620:-
  • Fysioterapi nybesök 50 min 620:-, återbesök 30 min 495:-
  • Massage 25/50 min 420/620:-
  • Stötvågsbehandling återbesök 350:-
  • Kostrådgivning nybesök 50min 645:-, återbesök 20min 395:-
  • Kostschema 1290:-
  • Kaliper / fett-mätning 295:-
  • SprayTan 349:-

Hur har ni det med bilparkeringar?

Vi har 7 st bilplatser avsatta till våra patienter.

Ni hittar 3 st alldeles intill husväggen samt plats nr. 3, 4, 5 & 6 under carporten inne på gården.

Hur tar man sig enklast till er med buss?

1:ans busslinje stannar vid ”Stadshuset”. Därifrån är det ca 150 m till kliniken.

Vad händer om jag inte dyker upp på min bokade tid?

Bokade tider ska avbokas senast 24 h innan utsatt tid. Vid utebliven behandling eller för sent avbokad tid debiterar vi besökets kostnad.

Hur avbokar jag min bokade tid?

Vid bokning får ni en bekräftelse via mail. I detta mail finns en länk för att ändra/avboka den bokade tiden. Det går även bra att ringa in och avboka. Om vi inte har möjlighet att svara så går det bra att lämna meddelandet på telefonsvararen. Bokade tider ska avbokas senast 24 h innan utsatt tid. Vid utebliven behandling eller för sent avbokad tid debiterar vi besökets kostnad.

Är ni anslutna till Försäkringskassan?

Nej. Inga naprapater eller kiropraktorer i Västerbotten har i dagsläget vårdavtal. Däremot samarbetar vi med de flesta försäkringsbolag.

Vilka försäkringsbolag samarbetar ni med?

Vi samarbetar med de flesta försäkringsbolag som Euro Accident, If, Folksam, Länsförsäkringar, Förenade Liv, DKV,  och Trygg Hansa.

Erbjuder ni behandling med stötvåg?

Ja det gör vi. Vi har många års erfarenhet av att behandla diverse överansträngningsrelaterade besvär med stötvåg.

Hur går en behandling till hos Naprapat / Kiropraktor?

Efter anamnesupptagandet – det vill säga patientsamtalet där du får beskriva dina besvär och vad som hänt – och den noggranna undersökningen fastställs en diagnos och en behandlingsplan.

I diagnosställande och behandlingsplanen tas hänsyn till såväl biomekaniska som psykologiska och sociala faktorer som kan påverka besvären.

Sedan utförs behandlingen på det sätt diagnosen kräver. Ofta kombineras manipulations- och mobiliseringstekniker med mjukdelstekniker som massage, bindvävstekniker och stretching.

Vid behov används även elektroterapi och ibland akupunktur. Inledningsvis inriktas behandlingen på att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorganen samt minska smärtan eller symptomen. Därefter läggs stor vikt vid att analysera och åtgärda bakomliggande orsaker, som till exempel muskulär obalans, brist på aktivitet eller brister i arbetsmiljön.

Patienten får oftast individuellt anpassade tränings- och ergonomiska råd i syfte att rehabilitera och förebygga. En mycket viktig del av behandlingen är att involvera patienten i tillfrisknandet och motivera till förändringar som ger långsiktiga resultat.

Om man har fått ont, ska man uppsöka Umeå Rygg & Ledklinik direkt?

Att uppsöka naprapat/kiropraktor direkt är att föredra.

Detta innebär att man i de flesta fall kan få bättre och snabbare behandlingsresultat vilket minskar antalet behandlingstillfällen och därmed spar man på lidande, tid och pengar.

Behandling – Naprapat eller Kiropraktor?

Både naprapat- och kiropraktikutbildningen är fyraårig och inriktad på anatomi, fysiologi och ortopedmedicinska ämnen. Den avslutas med 9 månaders klinisk tjänstgöring hos naprapat/kiropraktor och sedan inom landstinget 3 månader, därefter kan socialstyrelsen utfärda en legitimation.

På Umeå Rygg & Ledklinik jobbar vi med klassisk naprapati och kiropraktik (diversified), men även med den kiropraktiska ”Thompson technique”.

Vidare jobbar både naprapater och kiropraktorer hos oss med mjukdelsbehandling typ triggerpunkter och stretching, när det behövs. Svaret blir, att du hos oss kan välja fritt.

Det viktigaste är att du känner förtroende, trygghet och hittar ett bra samarbete med din terapeut.

Behandling – Fysioterapeut/Sjukgymnast?

Vår Fysioterapeut Emanuel är väldigt skicklig på att lägga upp ett individuellt anpassat rekryterings-/träningsprogram just för dina mål eller besvär.

Han arbetar med olika sorters screeningar och metoder för att hitta svaga länkar i kroppens funktion samt med Red Cord, ett enormt effektivt tränings- och rehabiliteringsredskap för funktionell träning.

Är det vanligt med behandlingsreaktioner?

De symptom som behandlas kan i vissa fall förstärkas för att sedan minska inom loppet av dagar. Detta är normalt och kallas för behandlingsreaktion. Enkelt kan det förklaras med att man under behandlingen har påverkat de retsamma strukturerna samt nervsystemet för att minska de muskelkramper som försvarat dig från smärtan och jobbat upp en rörlighet som har varit nedsatt. Det gör att kroppen i början kan reta smärtan mer.

Det är viktigt att observera att en behandlingsreaktion är en normal och övergående reaktion och inte är något som håller i sig. Det är även bra om man undviker att provocera smärtan allt för mycket de första dagarna och hålla sig till aktiv vila, promenader.

De vanligaste behandlingsreaktionerna brukar vara ömhet i kroppen, träningsvärk samt trötthet. Andra kan få huvudvärk eller känna sig dåsig.

Behandlar ni gravida?

Ja, det gör vi. Det går även bra att ligga på mage tack vare de speciella gravidkuddarna som vi kan använda oss utav.

Behandlar ni barn?

Ja, det gör vi. Vi anpassar behandlingen efter patienten.

Hur bokar man tid hos psykologerna?

För att boka tid hos psykologerna kontaktar man dem direkt via telefon eller e-post.

Helene Ohlsson  070-2919282  heleneohlsson.bokaofraga@gmail.com

Anna Laitinen 070-3382709 anna@norrlandskonsulter.se