Hälsenebesvär

Hälsenebesvär (achillestendinos) är en fasa för de flesta löpare då de tenderar att vara långdragna historier. Ofta gör de första stegen på morgonen riktigt ont. Känslan är att hälsenan är för kort och protesterar våldsamt mot att behöva sträcka på sig. Orsaken till hälsenebesvär är ofta att man ökat på sin löpning (antal km, antal pass, ökat farten) för snabbt.

Diagnos

Diagnos ställs huvudsakligen utifrån patientens symptom och undersökningsfynd. Radiologisk undersökning tillför sällan något nytt. Vanliga undersökningsfynd är palpationsömhet, ofta mer uttalad på sidorna av senan, och en förtjockning/svullnad på senan några centimeter ovanför hälbenet.

Orsaker

Mekanismerna bakom hälsenebesvär är liknande de som ligger bakom hälsporre. Om fotvalvet belastas för hårt på insidan av foten så fastnar ofta ett ben (naviculare) i nedsjunket läge. Detta leder till att hälbenet (calcaneus) pressas bakåt vilket gör att hälsenan sträcks ut mer än normalt vilket skapar irritation i senan.

Relaterade problem

Problem i rygg- och bäckenleder kan också bidra med problem då nedsatt rörlighet där kan reta nerverna som sköter känsel och muskler i fötter och underben samt försämrar cirkulationen där, vilket försvårar läkning. Så det är av största vikt att alla leder fungerar som de ska från nacke ned till fötterna. Detta ställer större krav på den som ska behandla dina hälsenebesvär.