Gravidbehandling

Våra duktiga terapeuter Maria, Linnea och Hanna finns på plats för att hjälpa er med behandling och träning under och efter graviditet.

Maria är utbildad MammaMage tränare och samtliga tre har gått vidareutbildningar inom ämnet Manuell Medicinsk behandling under och efter Graviditet.

Behandling under och efter Graviditet

Under graviditeten händer mycket med kroppen och musklerna får arbeta mot en ny tyngdkraft och blir spända på ett annat sätt än tidigare. Hormonet relaxin gör att skelett och ligament blir mjuka och detta ställer då ännu högre krav på muskulaturen.

Frisättningen av relaxin når sin topp i början av graviditeten och därför är det inte helt ovanligt att kvinnor får en smärtproblematik tidigt i graviditeten. I och med den förändrade tyngdpunkten är det ofta spända muskler i säte och mellan revben, stelhet i bröstrygg, spända axlar och nacke som ger besvär.

Det kan dock vara svårt att känna skillnad på foglossning och muskelsmärta.

Symptom vid foglossning.

  • Molande, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen.
  • Smärta över skinkorna som ibland skiftar från sida till sida.
  • Smärta i höfter och/eller blygdben.
  • Strålande smärta ned i ben eller ljumskar.
  • En plötslig låsning i ett ben som gör det svårt att gå obehindrat.
  • Svårt att lyfta saker eller böja eller vrida kroppen.
  • Svårt att göra saker på ett ben, t.ex. ta på sig ett par byxor stående eller gå i trappor.

Smärtan är ofta lindrig på morgonen och förvärras under dagen. Den är oftast som värst på kvällen och och provoceras av att stå och gå långa stunder. Om bäcken- och ryggsmärtor diagnostiseras och behandlas korrekt är möjligheterna stora att reducera och underlätta besvären avsevärt om inte helt. Det är även viktigt att ta hänsyn till eventuella smärtor som kvarstår efter förlossningen. Vi behandlar gravida med justering, mobilisering, akupunktur och pressur.

Vi ger även tips och råd om vad du ska tänka på i vardagen samt övningar för att avlasta för att du ska må så bra som möjligt under din graviditet.

Efter graviditeten

Efter gravidteten är det av stor betydelse att åter träna upp bäckenbotten och magmuskulatur på rätt sätt. Vid graviditeten får man ett ökat avstånd mellan magmusklerna och vi får mycket svårt att bibehålla det buktryck som behövs för att ge ryggen stöd vid rörelser och belastning. Svanken ökar dels pga. att magmusklerna delas, men även allt eftersom magen växer behöver vi skjuta svank för att bibehålla rätt tyngdpunkt för kroppen. Ju mer framtung vi blir, desto mer behöver vi luta överkroppen bakåt för att jämka vikten, och därmed läggs en stor stress på ländryggens viktbärande strukturer och stabiliserande system via muskler och ligament.

Forskning

Mer och mer forskning visar på fördelarna med behandling för blivande mammor. Dr Jennifer Barham-Floreani; kiropraktor, fyrabarnsmamma och mottagare av utmärkelserna Årets kvinnliga kiropraktor samt Årets kiropraktor Australien är författare till boken ”Well Adjusted Babies”. Hon skriver:

Regelbunden behandling under graviditeten har visat sig vara ett sätt att korta ner förlossningstiden. I en studie visar Dr Joan Fallon på att förstföderskor hade en genomsnittligt 24 % kortare förlossningstid och kvinnor som fött barn tidigare hade ett genomsnitt på 39 % kortare förlossningstid när de fick manuell behandling under hela graviditeten.

En annan sjukhusstudie som inkluderade ledjusteringar under graviditeten visade ett 50 % lägre behov för smärtstillande under förlossningen.

En tredje studie av Dr Irvin Henderson, Leg Läkare (medlem i American Medical Association Board of Trustees) visade att ”Kvinnor som mottog  ledjusteringar under sin tredje trimester kunde bära och föda sina barn mycket mer behagligt.”

Att ta hand om sin hälsa under graviditeten kan göras på många olika sätt, t.ex. genom bra kost, träning och vila. Manuell behandling kan dessutom förbereda för förlossningen genom att bidra till ett fungerande nervsystem. Dr Barham-Floreani skriver att kvinnor ofta lär sig att acceptera komplikationer av en graviditet såsom foglossning, stelhet, halsbränna, smärtor i bröstrygg och ländrygg när flera metoder såsom Manuell Terapi faktiskt kan hjälpa. Genom att undersöka en ryggrad kan man bedöma om den fungerar som den ska för att kunna göra det den ska utan att orsaka dig problem. Regelbundna besök innan, under och efter din graviditet hjälper dig att hålla dig i bra form.

© Copyright - Umeå Rygg & Ledklinik