Benhinneinflammation

Vilka är symptomen?

Med benhinneinflammation (periostit) avses oftast smärta längs inre kanten/framsidan av skenbenet. Smärtan kommer inte från skelettet, som saknar känsel, utan från benhinnan (periostet) som innehåller nerver, blodkärl och lymfkärl.
Till en början uppstår smärtan oftast efter löpning, men vid fortsatt träning uppstår smärtan även under löppasset. Om man fortsätter att träna trots smärtan börjar ofta promenader också smärta. Benhinneinflammation ska tas på allvar då fortsatt träning kan leda till en stressfraktur.

Vad är den bakomliggande orsaken till symptomen?

Orsaken till benhinneinflammation är ofta att man ökat på sin löpning (antal km, antal pass, ökat farten) för snabbt.

Vad är benhinneinflammation?

Exakt vad som skapar benhinneinflammation är fortfarande okänt. Som namnet anger trodde man tidigare att det var en inflammation i benhinnan, vilket har visat sig inte vara fallet. Ny forskning pekar på en smärtsam stressreaktion av benhinnan (Reshef). En av de bevisade riskfaktorerna är hyperpronation av foten (Reshef), vilket medför att din löpteknik spelar en viktig roll. Om du landar med hälen först leder det till ökad pronationsbelastning till skillnad från om du landar på framfoten. Tunga skor kan också öka belastningen på skenbenets framsida.

Reshef, N., Guelich, D.R., Medial tibial stress syndrome, Clin. Sports Med., 31 (2012) 273-290