Gravidbehandling
Våra terapeuter Maria, Linnea och Hanna hjälper dig med behandling och träning under och efter graviditeten.
Maria är utbildad MammaMage-tränare. Alla tre har vidareutbildat sig inom manuell medicinsk behandling för gravida.
Behandling under och efter graviditet
Graviditeten påverkar kroppen på många sätt. Musklerna anpassar sig till en ny tyngdpunkt och spänns på ett annorlunda sätt. Hormonet relaxin gör skelett och ligament mjuka, vilket ställer högre krav på muskulaturen.
Relaxinnivån är som högst i början av graviditeten. Därför är det vanligt med smärtproblem tidigt. Den förändrade tyngdpunkten leder ofta till spända muskler i säte och mellan revben, stelhet i bröstrygg samt spända axlar och nacke.
Det kan vara svårt att skilja foglossning från muskelsmärta.
Symptom vid foglossning
- Molande, huggande eller ilande smärta i nedre ryggen.
- Smärta över skinkorna som kan skifta sida.
- Smärta i höfter och/eller blygdben.
- Strålande smärta i ben eller ljumskar.
- Plötslig låsning i ett ben som gör det svårt att gå.
- Svårigheter att lyfta, böja eller vrida kroppen.
- Besvär vid ensidiga rörelser, t.ex. att ta på byxor stående eller gå i trappor.
Smärtan är ofta lindrig på morgonen men förvärras under dagen. Kvällstid kan den vara som värst, speciellt efter att ha stått eller gått länge.
Om bäcken- och ryggsmärta diagnostiseras och behandlas korrekt kan besvären lindras avsevärt, ibland helt.
Vi använder justering, mobilisering, akupunktur och pressur för behandling. Vi ger även råd om vardagliga anpassningar och övningar för att underlätta graviditeten.
Efter graviditeten
Efter förlossningen är det viktigt att träna bäckenbotten och magmuskler rätt. Magmusklerna dras isär under graviditeten, vilket gör det svårt att bibehålla buktrycket som stödjer ryggen. Svanken ökar när magen växer, vilket gör att vi lägger mer vikt på ländryggen. Detta belastar muskler och ligament.
Forskning
Forskning visar att behandling under graviditeten ger flera fördelar. Dr Jennifer Barham-Floreani, kiropraktor och författare av ”Well Adjusted Babies”, skriver att regelbunden behandling kan förkortar förlossningstiden.
Dr Joan Fallon har i en studie visat att förstföderskor som fick manuell behandling hade 24 % kortare förlossningstid. Kvinnor som fött tidigare hade en minskning på 39 %.
En annan studie med ledjusteringar visade att behovet av smärtstillande under förlossningen minskade med 50 %.
Dr Irvin Hendersons forskning visade att kvinnor som fick ledjusteringar under sin tredje trimester hade en mer behaglig förlossning.
Att ta hand om hälsan under graviditeten är viktigt. Bra kost, träning och vila är centrala delar. Manuell behandling kan också hjälpa kroppen att förbereda sig inför förlossningen genom att optimera nervsystemets funktion.
Dr Barham-Floreani menar att många kvinnor lär sig att acceptera besvär som foglossning, stelhet och smärta, trots att behandling kan lindra symtomen. Genom att undersöka ryggraden kan vi bedöma dess funktion och förhindra problem.
Regelbundna behandlingar före, under och efter graviditeten hjälper dig att må bättre.