Hälsporre

Hälsporre eller plantar fasciit kännetecknas av en skarp smärta under hälen när du står eller går. Ofta gör de första stegen på morgonen riktigt ont. Hälsporre gör ofta ont under främre delen av hälen, men även längre bak under hälen. Den utväxt på hälbenet som gett upphov till namnet hälsporre har även visat sig finnas hos hälften av personer som inte har några problem, varför det inte är troligt att det är den som är huvudproblemet.

Det som gör ont är överbelastning av infästningarna för plantarfascian (bindväven som håller upp fotvalvet och förbinder hälbenet med tårna). Den överbelastningen uppstår oftast genom problem med rörligheten i fotens leder, i synnerhet rörligheten i mellanfoten. Om fotvalvet belastas för hårt på insidan av foten så fastnar ofta ett ben (naviculare) i nedsjunket läge. Detta leder till att hälbenet (calcaneus) och tårna pressas iväg från varandra och foten blir längre vilket sätter plantarfascian under konstant anspänning och det i sin tur skapar irritation i infästningarna.

Hälsporre och Ryggen

Problem i rygg- och bäckenleder kan också bidra med problem då nedsatt rörlighet där kan reta nerverna som sköter känsel och muskler i fötter och underben samt försämra cirkulationen där, vilket försvårar läkning. Så är det av största vikt att det att alla leder fungerar som de ska från nacke ned till fötterna. Detta ställer större krav på den som ska behandla din hälsporre / plantar fasciit.

Behandling Hälsporre

På Umeå rygg och ledklinik undersöks och behandlas inte bara fotens funktion utan också vid behov ryggradens funktion, för att få bästa resultat vid behandling av hälsporre / plantar fasciit. Kontakta oss snarast möjligt för bedömning och behandling.

  • Undvik att belasta fötterna så mycket som möjligt under behandlingstiden. Bra inlägg kan avlasta.
  • Provocera inte smärtan, gör inte något som gör ont. Detta kan förlänga läkningstiden.
  • Jobba med fotgymnastik enligt det program som ni kan få hos oss på Umeå rygg-och ledklinik